Exposició: Pau Vidal Guinovart. El baríton Canongí

per | 5 nov. 2023 | Cap comentari

Aquest any  2023 es compleix el vint-i-cinquè aniversari del traspàs de Pau Vidal i Guinovart. Per aquest motiu des del projecte Memòria Canongina del Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví hem volgut retre un homenatge a aquest Fill Il·lustre de la Canonja  que va dur el nom del seu poble arreu del món.

Pau Vidal va ser un baríton que estudià solfeig i piano amb el mestre Josep Gols i Veciana. En acabar els seus estudis musicals, va formar una orquestra de ball que portava el seu nom. Va ser també una de les persones clau en la fundació de l’Orfeó Canongí, del qual en va arribar a ser sotsdirector. Aquesta primera etapa fou la causa de la seva projecció artística, ja que aquelles primeres actuacions amb la secció Lírica de l’Orfeó Canongí (1930-1936) li van servir per començar a desenvolupar plenament les seves  facultats com a baríton.

Pau Vidal i Joana Martorell moments abans de representar “Eva” a l’Orfeó Canongí. 15 d’agost de 1934. Foto Lourdes Martorell

Després de la Guerra Civil, Pau Vidal dedicà tota la seva activitat artística a la lírica. Va actuar al Gran Teatre del Liceu de Barcelona durant sis temporades gairebé seguides, on va interpretar les principals obres del repertori d’òpera italiana, com per exemple Il barbiere di Siviglia, Rigoletto, Otello, I Pagliacci, Il trovatore, La traviata. Va ser sol·licitat per nombrosos teatres d’òpera nacionals i estrangers. Gràcies a la seva sòlida formació musical va poder acceptar molts papers que forçosament l’obligaven a haver d’aprendre, assimilar i memoritzar les partitures en pocs dies.

De les seves constants sortides a l’estranger destaca la inauguració de la temporada de 1945 al Teatre Colón de Buenos Aires amb l’obra La traviata i l’actuació amb la companyia del Metropolitan de Nova York durant la mateixa temporada a Sao Paulo. La inauguració de la temporada oficial del Teatre Municipal de Rio de Janeiro amb Il barbiere di Siviglia. Cal remarcar també les temporades d’òpera a Portugal amb actuacions als teatres de Lisboa, Porto i altres capitals.

Pau Vidal i Pilar Lorengar al Teatro de la Zarzuela. Madrid, anys 50 Autor desconegut- Arxiu família Vidal

A Itàlia va actuar als grans teatres d’òpera de Milà, Roma, Nàpols, Palerm, Florència, amb interpretacions de les òperes de Verdi, Giordano, Puccini, Leoncavallo, que li valgueren el favor del públic. La RAI va difondre la seva brillant interpretació de l’obra El Retablo de Maese Pedro. A Madrid va estrenar en sessió de gala l’òpera mexicana Tata Vasco.

Pau Vidal va realitzar també diferents gravacions discogràfiques de sarsueles per a la casa Philips. De les seves actuacions a la Ràdio i la TV espanyola, destaca el seu cicle de sarsueles a Ràdio Nacional d’Espanya i les òperes El Barbero de Sevilla i Rigoletto a TV. Aquestes interpretacions i les quatre últimes temporades al Gran Teatre del Liceu en les quals va donar força i empenta a l’òpera espanyola amb la interpretació de Las Golondrinas, Amaya, La cabeza del Dragón, foren les seves últimes actuacions en públic.

Pau Vidal representant l’òpera de dos actes La Venta de los Gatos al Teatre Principal de València. Maig de 1943. Autor desconegut – Arxiu família Vidal

Cap al final de la seva carrera professional es va dedicar a la formació de nous cantants lírics. La seva sòlida preparació musical i la seva gran experiència en van ser una garantia. Les activitats docents com a professor de cant al Conservatori Professional de Música de la Diputació Provincial de Tarragona, van demostrar l’alta formació tècnica d’aquest gran mestre de cant.

Concert al Palau de la Música Catalana amb maria Alejandrei Pau Vidal, sota la direcció del mestre Joaquim Vidal Nunell. Barcelona 3 d’abril de 1943. Autor desconegut – Arxiu família Vidal

Cap comentari

Envia un comentari