Exposició: Fornells Pla. El color de la Llum

per | 21 ag. 2022 | Cap comentari

Francesc Fornells Pla és l’autor dels vitralls de l’església de la Canonja, durant el mes d’octubre s’exposarà a la sala d’exposicions del Castell de Masricart una selecció de la seva obra. El comissariat de l’exposició ha anat a càrrec de Jaume Guardis de Buen i Fina Bernad Vidal membres de la fundació Fornells Pla i Conxa Sisquella.

Francesc Fornells-Pla, Barcelona, 1921 – 30 de març de 1999

Marit de la també pintora Conxa Sisquella, Fornells es va formar a París i Florència durant els anys 40. A París va viatjar-hi el 1945 a través d’una beca de l’Institut Francès de Barcelona i allà va tenir contacte amb Georges Braque. Residí al Pavelló d’Espanya, juntament amb altres catalans becats com Ignasi Mundó, Carles Nadal i Josep Palau i Fabre. A París també hi conegué l’escultor Joan Rebull amb qui hi féu amistat. El 1947 viatjà a Florència també amb una beca, i hi estudià els conceptes de pintura mural i aprofundí en la tècnica del fresc a la Scuola Romana de Florència. L’any 1948, va fundar els Salons d’Octubre de Barcelona, juntament amb Ángel López-Obrero, Jordi Mercadé, Francesc Boadella, amb el suport del veterà Josep Maria de Sucre, entre d’altres. Més tard, també s’hi afegiria la figura de Josep Maria d’Imbert. El I Saló d’Octubre es féu a les Galeries Laietanes.

La seva primera exposició individual fou el 1949 a la Galeria El Jardín de Barcelona, d’art experimental, organitzada pel crític d’art Àngel Marsà. La segona exposició fou el 1954 a la Sala Vayreda. Des de llavors, celebrà diverses exposicions individuals i col·lectives que culminaren l’any 1967 en una exposició individual al Saló del Tinell, a Barcelona. El 1969, va rebre una beca per completar els seus estudis als Estats Units. Aquest viatge als Estats Units, conjuntament amb la seva dona, li va permetre posar-se en contacte amb l’expressionisme abstracte nord-americà, desencadenant un especial interès per la figura i l’obra de Mark Rothko. I és durant la seva estada a Boston que conegué i establí amistat amb Josep Lluís Sert.

Com a muralista va realitzar obres per al monestir de Montserrat, però fou com a vitraller que va ser reconegut internacionalment, realitzant treballs pels dominics de Nova York, el Col·legi de Metges, el pavelló de gel del F.C. Barcelona, les piscines Picornell de Barcelona i per l’abadia de Montserrat, entre d’altres.

Inauguració divendres 30 de setembre a les 19h.

Del 30 de setembre al 23 d’octubre. Sala d’exposicions del Castell de Masricart.

El horaris per poder visitar l’exposició són els horaris d’obertura del Castell de Masricart

Enllaç per consultar els horaris

Cap comentari

Envia un comentari